כיטוב: תוכנית רעיונית-מעשית לטוב משותף, בשיתוף עם מכון ון ליר בירושלים

הוויכוחים וחוסר הסכמה שמאפיינים את החברה הישראלית בשנים האחרונות משפיעים על כולנו. הפוליטיקה היחידה היכולה לאפשר חיים משותפים במגוון עמוק כמו בישראל, היא פוליטיקה של יחסים בין בני אדם. פוליטיקה כזו מחייבת יציאה מאזורי הנוחות ומתחושת צדקת הדרך המחנאית ורצון להתחבר לעולמות של אחרים, גם שהמחלוקת נראית קשה מנשוא.

אנו מאמינים כי דווקא מצב הדברים הזה יכול להוות הזדמנות אמיתית לשיח חברתי שהגיע זמנו.

תוכנית כיטוב יוצאת מתוך נקודת הנחה כי הדרך היחידה להיחלץ ממלחמת התרבות המקטבת היא להתמודד ברצינות ובכנות עם האתגר של החיים המשותפים – תוך שיח ודיאלוג בין חוויות החיים ותפיסות העולם השונות.

מהי תוכנית כיטוב?

התוכנית מפגישה פורצות ופורצי דרך מכל תחומי החשיבה והעשייה, שכבר הבינו שתמונת ניצחון של צד אחד היא מתכון לאסון, ומרגישים כי הדיון והמענה לשאלת החיים המשותפים בישראל זקוקים להעמקה, גיוון וחשיבה מחודשת.

אנו מבקשים לבנות קבוצה הטרוגנית אשר תייצג את כלל הזהויות ואת כלל העמדות כלפי שאלות הליבה עימן מתמודדת החברה בישראל. אין מדובר בקבוצת דיאלוג, אלא בתוכנית רעיונית ומבוססת המציעה אבני דרך מהותיות ומפת דרכים חדשה על מנת להתמודד עם שאלת החיים ביחד. הלמידה המשותפת בתכנית מבקשת לאפשר ללומדים לשהות יחד בהבנה עמוקה של עמדות מנוגדות.

זוהי אינה למידה תיאורטית בלבד. הקבוצה עצמה, על עולמות התוכן המגוונים של חבריה היא הקרקע המרכזית עליה מתבססת הלמידה. בצד העיון והשיח, אנו מבקשים לשרטט אופק של עשיה, פרקטיקה ויישום לכל אחת ואחד.

ב-7 באוקטובר 2023 נטרפו הקלפים ונטרפו החיים. ברגע אחד ושחור במיוחד הפכנו מחברה מקוטבת לחברה הלומת צער וכאב, מחברה שבה כל צד ידע שהוא צודק לחברה שהאדמה רועדת לה מתחת לרגליים וכל מה שהיה בטוח מאיים להישבר.

ובכל זאת, ואולי דווקא בגלל זאת, יצאנו לדרך עם התוכנית. אספנו את עצמנו, יהודים, מוסלמים, חרדים, חילונים, ימנים ושמאלנים. התרגשנו, גיששנו, חששנו. בדבר אחד היינו בטוחים. חייבים, חייבים להיפגש, וחייבים לעשות את זה עכשיו. 

מובילי התוכנית: 

שוורץ אילון
ד"ר אילון שוורץ, ראש מכון שחרית
גיא ברק
גיא ברק, ממונה גיש"ה באקדמיה
צחי אדם
ד"ר אדם צחי, מרצה לקולנוע
סדי נקר מירב
ד"ר מירב סדי נקר, סוציולוגית וסופרת

מחזור א'

מחזור א' של התוכנית יצא לדרך ב-12.11.2023, במפגש משותף במכון ון ליר בירושלים, והסתיים ב-30.6.2024 בסיור משותף בחיפה. בין לבין התקיימו דיונים מעמיקים בשאלות כמו: איך יוצרים דמוקרטיה שבבסיס שלה יש יחסים אנושיים? מהם אזורי ההשקה והערכים המשותפים שבין ליברליזם לשמרנות? איך מנתבים את הזעם של הדיון האידיאולוגי למציאת פתרונות פרקטיים, שפשוט עונים על הצורך של אנשים? 

במאי 2024 קיימה הקבוצה סיור של 9 ימים בוושינגטון בסימן "מסע אל תוך הקיטוב" – לימוד מעמיק על ההיסטוריה של הקיטוב החברתי בארצות הברית. הסיור חידד את הקונפליקטים הפנימיים בתוך יהדות ארה״ב ביחס למלחמה בישראל ולמעשה הדהד את הקונפליקטים הפנימיים בתוך הקבוצה. כך, התחברו להן התיאוריה והמעשה ובעיקר בעיקר ההבנה שככה עושים חיים משותפים – מקשיבים למה שאנשים מגדירים יקר וחשוב, לא מוותרים על חלקינו במשחק, לא משחירים אף צד ולא מפסיקים לנסות.

משתתפי ומשתתפות מחזור א':

תמונות נבחרות ממחזור א':

מחזור ב'

מחזור ב' של תוכנית כיטוב יצא לדרך בנובמבר 2024.

משתתפי ומשתתפות מחזור ב':