120 – עתודה פוליטית רב תרבותית לשותפות חברתית חדשה
רוב הא.נשים ברחוב הישראלי יאמרו שהפוליטיקה הישראלית היא סקטוריאלית, מושחתת מן היסוד, מונעת מאינטרסים אישיים ומחשיבה על הטווח הקצר בלבד. אבל יש פוליטיקה אחרת, כזו שצומחת מהקהילות השונות, מביאה את הקולות המגוונים ויוצרת מרקם של הצרכים הייחודיים יחד עם תמונת עתיד משותפת, רחבה ומעוררת תקווה.
פוליטיקה במאה ה-21 צריכה להתבסס על הצרכים והמשאבים המשותפים של הקהילות והזהויות המגוונות אשר מרכיבות אותה, ותוך שיח מתמשך איתן: פוליטיקה שפועלת מתוך אמונה באדם ובקהילה, מפתחת כלכלה אנושית, מעודדת שגשוג של קהילות, מכירה בנכסים הייחודיים של כל תרבות ובונה ממלכתיות חדשה מתוך הקהילות, התרבויות והזהויות אשר מרכיבות אותה.
תוכנית 120 מטרתה לאתר, לרשת ולקדם את העתודה הפוליטית של ישראל, הדור הבא של חברי וחברות הכנסת; 120 צעירות וצעירים שרוצים, יכולים ויודעים להוביל את החברה הישראלית במאה ה-21. הקבוצה מורכבת מזהויות שונות ומעמדות פוליטיות מגוונות (תפיסת "הקונפליקט בחדר"), ויחד עם זאת מציגה "מחנה משותף" בחברה הישראלית, שבוחר בתמונת עתיד משותפת ומעוררת תקווה.
התוכנית בהובלת חלי טביבי ברקת. את התוכנית ייסדה והובילה בשש השנים הראשונות ד"ר גלי סמבירא.
עיקרי תוכנית 120
התכנית מורכבת מ-6 מחזורים בני שנה כל אחד, במהלכם הוכשרו 120 משתתפים ומשתתפות שיהוו את עמוד השדרה של הפוליטיקה הישראלית בדורות הבאים. במהלך שנת ההכשרה מסיירים החניכים במקומות שונים בארץ, לומדים על התרבויות השונות ועל הפסיפס החברתי הישראלי המגוון והעשיר, משתפים בסיפורם האישי ונפגשים עם מנהיגים ומנהיגות בקהילות השונות. התוכנית מעניקה למשתתפיה כלים מעשיים ליישום פוליטיקה של טוב משותף, בכוונה לשבור את הפרדיגמות והתפיסות הדיכוטומיות הקיימות, בכל הקשור לשאלות הבוערות של החברה בישראל – דת ומדינה, מדינה יהודית מול דמוקרטית, כלכלת שוק ומדינת רווחה ויצירת בריתות בין הקבוצות השונות בחברה.
התוכנית מקיימת למידה ועשייה בארבעה צירים:
- ידע – לימודי החברה הישראלית
- החברה הישראלית – מכור היתוך לרב-תרבותיות, ועכשיו לאן?
- המפה הפוליטית בישראל – האם הקטבים שעיצבו את המפה הפוליטית בישראל בעשורים האחרונים מתרחקים או מתקרבים?
- מסורת וזכויות אדם – מהם הקודים המוסריים המובילים את החברה הישראלית במאה ה־ 21 , והאם יש ביניהם מכנה משותף?
- אוניברסלי ופרטיקולרי הלכו לים – כשפוליטיקת הזהויות מתערבבת וצריך שפה חדשה.
- כלכלה אנושית – מודלים כלכליים במאה ה־ 21.
- סדרת סיורים – תרבות כנכס: קהילות בישראל.
- מיומנויות
- סדנאות – לעשות פוליטיקה קהילתית, להוביל קהילה פוליטית.
- נורמות וערכים
- תרבות ונורמות פוליטיות בישראל – האם יש פוליטיקה אחרת? גיבוש נורמות וערכים פוליטיים ברמה האישית והקבוצתית.
- התפתחות אישית
- מפגשים אישיים לליווי התפתחות פוליטית, מנטורינג של פוליטיקאים.
120 במרוקו
הקהילה היהודית במרוקו היתה במשך מאות שנים הגדולה ביותר בארצות האסלאם, ומנתה בשיאה כרבע מיליון יהודים. יהודי מרוקו היו מאז ומעולם ציר מרכזי בעולם התרבות והאמנות, שירה עברית וספרות מגוונת נכתבו בה על ידי דורות של יהודים, מהגדולים שבסופרי ומשוררי העם היהודי שהשפעתם על עולם התרבות והאמנות ניכרת עד ימינו.
בשיאה של התוכנית יוצאים המשתפים והמשתפות לסיור לימודי במרוקו, שבוע של התבוננות, השראה וחשיבה. במהלך השבוע הזה נערכים מפגשים מסקרנים ומרגשים עם אנשי הקהילה היהודית במרוקו לטובת הכרה מעמיקה ומורכבת יותר של יחסי יהודים ערבים, בישראל ובעולם, ולמידה מרתקת על יהדות מרוקו ומורשתה העוצמתית והמפוארת, בת אלפי השנים.
המסע הוא רגע שיא בתוכנית, ממנו יוצאים כל המשתתפות והמשתפים עם תובנות רבות המעשירות את הידע הקיים שלהם, ומוסיפות נדבך נוסף ומשמעותי לתכנים הנלמדים.
כתבות מהתקשורת על המסע למרוקו:
- רון גרליץ, איך ביקור במרוקו יכול ללמד על האפשרות לחיים משותפים בישראל, שיחה מקומית, 9.4.2016
- גלית דיסטל אטבריאן, סלט מרוקאי, ישראל היום, 18.4.2019
- יאיר קראוס, האיש שרוצה להביא את ישראל למרוקו ואת מרוקו לישראל, מקור ראשון, 18.4.2022
תקשורת לטוב משותף
מכון שחרית השיק בשנת תשפ"ב (2021–2022) את תכנית 'תקשורת לטוב משותף' – תכנית לאנשי תקשורת, מו"לים, עורכים ועיתונאים מובילי דעת קהל מהקהילות השונות ומכלל גופי התקשורת הפועלים בישראל, במטרה לייצר מרחב מפגש מחוץ לגבולות הטוויטר, ללא הגבלת תווים, נטול מדד לייקים ומתוך אמונה שלעשייה העיתונאית יש השפעה עצומה על עיצוב החברה הישראלית.
במפגשי התכנית עסקנו במעבר מפוליטיקה של זהויות לעתיד משותף; החברה הישראלית – תהליכים ומגמות; חסמים והזדמנויות ליצירת טוב משותף; גיוון ותרבות מגוונת כנכס חברתי; מסורות שונות כבסיס ערכי משותף, מסורת וזכויות אדם, קהילות מקומיות ומרחב משותף.
צוות תקשורת לטוב משותף
נוסף על חלי טביבי ברקת וד"ר גלי סמבירא מובילות התוכנית מהצוות של שחרית, הצטרפו לצוות ההובלה בתוכנית זו אשת התקשורת קרן אוזן והמוזיקאי היוצר קובי אוז, וכן נטע זרד והילה רזון.
לקריאה בהרחבה על התוכנית ולכל חברי וחברות הקבוצה לחצו כאן >>
קבוצת 120
כל בוגרי ובוגרות התוכנית נשארים חברים שלנו. אנחנו מקיימים מספר פעמים בשנה ימי תוכן עשירים לטובת קבוצת הבוגרים – מפגשים עם בעלי תפקידים בכירים בשירות המדינה ופוליטיקאים בזירה המקומית והלאומית, ימי עבודה משותפים, קורסים וסדנאות שונות להעשרת הידע וסיורים תרבותיים במקומות שונים בארץ תוך מפגש עם הקהילות המקומיות. פעמים רבות מי שמוביל את הסיורים הם חברים מהקבוצה עצמה שמפגישים אותנו עם הקהילה שלהם.
כך נוצרת קהילה מבוססת יחסים של כבוד והעצמה בין החברים והחברות בה, שמתחזקת ממפגש למפגש ומייצרת רשת איכותית של קשרים חברתיים ופוליטיים.